czwartek, 28 stycznia 2016

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

  • Zupa z pieczonej papryki i pomidorów:
  • 2 czerwone papryki
  • Mała czerwona papryczka ostra
  • 5 pomidorów (odmiana paprykowa)
  • Cebula
  • Ząbek czosnku
  • Szponder
  • Udko kurczaka
  • Włoszczyzna
  • Koncentrat pomidorowy
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • Papryka słodka i ostra w proszku
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Łyżka suszonego lubczyku
  • Oliwa z oliwek rozmarynowa (w ostateczności zwykła)
  • Sól
  • Pestki dyni (łuskane)
Grzanki:
  • Chleb żytni
  • Ser wędzony (najlepiej podobny do oscypka)
  • Chorizo
  • Oliwa z oliwek rozmarynowa (w ostateczności zwykła)
  • Kilka gałązek tymianku

PRZYGOTOWANIE
  • Zaczynamy od przygotowania bulionu. Dokładnie umyty szponder i udko wrzucamy do zimnej wody (ok. 2-3 cm ponad wysokość mięsa), zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 2 godzin. Następnie wywar odcedzamy, zbieramy szumowiny i wrzucamy do środka oczyszczoną włoszczyznę, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe i lubczyk. Wszystko należy ponownie zagotować i na małym ogniu trzymać jeszcze ok. 45 minut. Po tym czasie, po odcedzeniu otrzymujemy czysty bulion.
  •  Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i również kroimy na pół. Wszystkie połówki, razem z czosnkiem (w łupinie) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną rozmarynem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wszystko pieczemy ok. 20-25 minut.
  • Po upieczeniu warzywa zdejmujemy z blachy. Z papryk zdejmujemy skórę, czosnek wyciskamy z łupiny. Resztę warzyw wrzucamy do blendera. Dodajemy do środka również jedną ugotowaną marchewkę z wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki papryki ostrej w proszku, a także sporą ilość soli. Wszystko należy zblendować na gładką masę, po czym wmieszać do wywaru. Ewentualnie doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz