- Zupa z pieczonej papryki i pomidorów:
- 2 czerwone papryki
- Mała czerwona papryczka ostra
- 5 pomidorów (odmiana paprykowa)
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Szponder
- Udko kurczaka
- Włoszczyzna
- Koncentrat pomidorowy
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- Papryka słodka i ostra w proszku
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Łyżka suszonego lubczyku
- Oliwa z oliwek rozmarynowa (w ostateczności zwykła)
- Sól
- Pestki dyni (łuskane)
Grzanki:
- Chleb żytni
- Ser wędzony (najlepiej podobny do oscypka)
- Chorizo
- Oliwa z oliwek rozmarynowa (w ostateczności zwykła)
- Kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE
- Zaczynamy od przygotowania bulionu. Dokładnie umyty szponder i udko wrzucamy do zimnej wody (ok. 2-3 cm ponad wysokość mięsa), zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 2 godzin. Następnie wywar odcedzamy, zbieramy szumowiny i wrzucamy do środka oczyszczoną włoszczyznę, 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe i lubczyk. Wszystko należy ponownie zagotować i na małym ogniu trzymać jeszcze ok. 45 minut. Po tym czasie, po odcedzeniu otrzymujemy czysty bulion.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i również kroimy na pół. Wszystkie połówki, razem z czosnkiem (w łupinie) układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą aromatyzowaną rozmarynem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wszystko pieczemy ok. 20-25 minut.
- Po upieczeniu warzywa zdejmujemy z blachy. Z papryk zdejmujemy skórę, czosnek wyciskamy z łupiny. Resztę warzyw wrzucamy do blendera. Dodajemy do środka również jedną ugotowaną marchewkę z wywaru oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki papryki ostrej w proszku, a także sporą ilość soli. Wszystko należy zblendować na gładką masę, po czym wmieszać do wywaru. Ewentualnie doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz