#Kuchnia Wegetariańska

Pojęcie kuchnia wegetariańska określa pożywienie, które ani nie zawiera mięsa, ani nie zostało przygotowane na bazie pochodzącej z mięsa (np. na rosole drobiowym). Laktoowowegetarianie (najczęściej spotykany typ wegetarian w zachodnim świecie) spożywają nabiał, laktowegetarianie (typ wegetarian o najdłuższej tradycji, najczęstszy w Indiach) wykluczają jaja, ale nie inne produkty nabiałowe. Najbardziej radykalne diety wegetariańskie to weganizm i frutarianizm, które odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym miód


Istnieje wiele wegetariańskich zamienników mięsa, które coraz częściej są wykorzystywane w popularnym fast foodzie. Dość często spożywają je osoby na początkowym etapie zmiany diety. Wielu wegetarian stosuje je jako część zróżnicowanej diety. Wśród potraw zawierających zamienniki mięsa znajdują się:


  • wegetariańskie burgery (zwykle sojowe, z seitanu, tempehu)
  • wegetariańskie hot-dogi (z sojową parówką)
  • imitacja kiełbasy (różne typy salami, szynki itp. – sojowe)
  • wegetariański "kurczak" (zazwyczaj z seitanu, tofu lub soi)
  • tofucznica, czyli "jajecznica" z tofu naturalnego z dodatkiem kurkumy (dla dodania charakterystycznego żółtego koloru) i dowolnymi dodatkami (cebulą, pomidorem, szczypiorkiem)
  • przy pieczeniu jaja można zastąpić śluzem z siemienia lnianego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz