Pojęcie kuchnia wegetariańska określa pożywienie, które ani nie zawiera mięsa, ani nie zostało przygotowane na bazie pochodzącej z mięsa (np. na rosole drobiowym). Laktoowowegetarianie (najczęściej spotykany typ wegetarian w zachodnim świecie) spożywają nabiał, laktowegetarianie (typ wegetarian o najdłuższej tradycji, najczęstszy w Indiach) wykluczają jaja, ale nie inne produkty nabiałowe. Najbardziej radykalne diety wegetariańskie to weganizm i frutarianizm, które odrzucają wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym miód
Istnieje wiele wegetariańskich zamienników mięsa, które coraz częściej są wykorzystywane w popularnym fast foodzie. Dość często spożywają je osoby na początkowym etapie zmiany diety. Wielu wegetarian stosuje je jako część zróżnicowanej diety. Wśród potraw zawierających zamienniki mięsa znajdują się:
- wegetariańskie burgery (zwykle sojowe, z seitanu, tempehu)
- wegetariańskie hot-dogi (z sojową parówką)
- imitacja kiełbasy (różne typy salami, szynki itp. – sojowe)
- wegetariański "kurczak" (zazwyczaj z seitanu, tofu lub soi)
- tofucznica, czyli "jajecznica" z tofu naturalnego z dodatkiem kurkumy (dla dodania charakterystycznego żółtego koloru) i dowolnymi dodatkami (cebulą, pomidorem, szczypiorkiem)
- przy pieczeniu jaja można zastąpić śluzem z siemienia lnianego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz