sobota, 14 listopada 2015

Pierożki Fataya

Farsz
  • 40 dag mięso mielone
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek czosnek
  • 1 łyżka przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • vegeta do smaku
Ciasto
  • mąka
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki woda
  • 1 szczypta sól
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • olej rzepakowy 
  • do smażenia

PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności przygotuj farsz: mięso mielone zalej wodą, dodaj też posiekaną cebulę i czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz i vegetę. Duś, aż zgęstnieje.
Następnie zrób ciasto: wymieszaj w misce jajko, wodę, sól i sodę. Dodaj tyle mąki, aby uzyskać elastyczne ciasto. Nie mieszaj za długo! Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i wytnij kółka.
Nałóż farsz, sklej jak pierogi i usmaż w głębokim tłuszczu. Zrób sos: warzywa pokrój na kawałki, podsmaż na tłuszczu. Dodaj przecier, czosnek, chili, vegetę, sól, pieprz, posyp pokrojoną natką pietruszki.
Zalej wodą i duś do miękkości. Zmiksuj, podawaj do pierożków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz