poniedziałek, 9 listopada 2015

Tajskie curry z kurczakiem


  • 700g filetów z kurczaka, pokrojonych na kawałki
  • 2-3 ziemniaki, pokrojone na kawałki
  • 1/4 szklanki świeżej koriandy do posypania gotowego dania
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 2 liść laurowy
  • 2 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 szalotki
  • 4-5 ząbków czosnku- przepuścić przez praskę
  • 1 nieduży korzeń imbiru
  • pół szklanki bulionu z kurczaka
  • ok 2 łyżek pomidorowego puree
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 2-3 pomidory, pokrojone na kawałki


Przygotowanie


Nastaw wok na średnio-duży ogień i dodaj sroszkowane curry, liść laurowy, laskę cynamonu i chili. Praż przyprawy około 1-2 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodaj 2 łyżki oleju i szalotki, czosnek oraz starty imbir, dodaj także kilka łyżek bulionu drobiowego. Smaż około 1 minuty. Dodaj kurczaka i pokrojone ziemnaczki i smaż minutke.Wymieszaj wszystko, żeby przyprawy obtoczyły kurczaka.Dodaj resztę bulionu i pomidorowe puree i dobrze wymieszaj. Na końcu dodaj mleczko kokosowe, sos rybny, cukier, laskę cynamonu i liść laurowy. Doprowadż do wrzenia, przykryj i zredukuj ogień i gotuj przez jakieś 30min.W połowie tego czasu dodaj pomidory.Kiedy kurczak będzie gotowy, spróbuj curry i ewentualnie dopraw solą albo dodaj więcej sosu rybnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz