środa, 11 listopada 2015

Zupka Tajska

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6-7 suszonych grzybów, ja miałem prawdziwki z poprzedniego roku
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała biała papryka
  • najważniejsze 1 czubata łyżka thai chili paste, czyli tzw. tajska konfitura - skład (olej sojowy, suszone krewetki, suszone chili, cebula, czosnek, tamaryndowiec, cukier, sól) i zdjęcie tej pasty poniżej. Możecie kupić w kuchniach świata. Jest to podstawowy składnik takich dań jak m.in.Pad Thai czy zupa krewetkowa Tom Yum.
  • 3 łyżki mleka krowiego
  • kawałek imbiru (4 cienkie plasterki)
  • 2,5 szklanki wody ok. 600ml.
  • 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna (to przyspiesza tę potrawę, ew. może zrobić wcześniej rosół)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • opcjonalnie trochę drobno posiekanego makaronu jajecznego lub ryżowego.


PRZYGOTOWANIE

Gotujemy wodę i wrzucamy kostkę rosołową, drobno posiekaną pierś, paprykę, pokruszone na kawałki grzyby, imbir oraz pastę chili (na tym etapie dodajmy opcjonalny makaron).
Gotujemy na minimalnym ogniu 10min.
Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy sok z limonki, olej sezamowy i sos sojowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz