sobota, 7 listopada 2015

Chiński smażony ryż z krewetkami


  • 3/4 szklanki ryżu jaśminowego dobrej jakości, (miara podana przed ugotowaniem), ugotowanego dzień wcześniej i odstawionego do lodówki(Ważne żeby ryż w nocy stał w lodowce, bo w temperaturze powyżej 10 stopni w ryżu może się rozwinąć bakteria Bacillus cereus. Może ona powodować rozstrój żołądka, nazywany w krajach gdzie jest wiecej chińskich restauracji “syndromem smażonego ryżu”) 
  • 50g gotowanej albo wędzonej szynki pocietej w kostki 
  • 50g surowych obranych krewetek pociętych w kostkę plus 2 sztuki niepocięte 
  • rozmieszane jajko 
  • 2 grzyby shiitake namoczone we wrzątku i pocięte w kostkę (nóżki wyrzucamy) 
  • 50g zielonego groszku (może być mrożony) 
  • jedna marchewka pocięta w kostkę 
  • 50g pociętej w kostkę polędwiczki wieprzowej lub niewędzonego, surowego boczku 
  • olej arachidowy do smażenia 
  • szczypiorek 
  • wino shaoxing 2 łyżki (opcjonalnie) 
  • 100ml bulionu na kurczaku (można zastąpić wodą ale trzeba później dosolić potrawę) 
  • biały pieprz zmielony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz