- 3/4 szklanki ryżu jaśminowego dobrej jakości, (miara podana przed ugotowaniem), ugotowanego dzień wcześniej i odstawionego do lodówki(Ważne żeby ryż w nocy stał w lodowce, bo w temperaturze powyżej 10 stopni w ryżu może się rozwinąć bakteria Bacillus cereus. Może ona powodować rozstrój żołądka, nazywany w krajach gdzie jest wiecej chińskich restauracji “syndromem smażonego ryżu”)
- 50g gotowanej albo wędzonej szynki pocietej w kostki
- 50g surowych obranych krewetek pociętych w kostkę plus 2 sztuki niepocięte
- rozmieszane jajko
- 2 grzyby shiitake namoczone we wrzątku i pocięte w kostkę (nóżki wyrzucamy)
- 50g zielonego groszku (może być mrożony)
- jedna marchewka pocięta w kostkę
- 50g pociętej w kostkę polędwiczki wieprzowej lub niewędzonego, surowego boczku
- olej arachidowy do smażenia
- szczypiorek
- wino shaoxing 2 łyżki (opcjonalnie)
- 100ml bulionu na kurczaku (można zastąpić wodą ale trzeba później dosolić potrawę)
- biały pieprz zmielony
sobota, 7 listopada 2015
Chiński smażony ryż z krewetkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz