sobota, 7 listopada 2015

Pizza afrykańska


  • - 200 g mięsa wołowego mielonego
  • - ½ żółtej papryki
  • - ½ zielonej papryki
  • - ½ czerwonej papryki
  • - 1 mała czerwona cebula
  • - 1 mała papryczka chilli bez pestek
  • - szczypta soli
  • - łyżeczka kuminu
  • - 1 cytryna
  • - garść orzechów pinii

Przygotowanie


Ciasto należy wykonać zgodnie z przepisem na pizze.
Warzywa włożyć do malaksera i posiekać na drobno. Nie może być to papka. Muszą pozostać widoczne kawałki różnokolorowych warzyw. Następnie przełożyć warzywa na gazę , albo do sitka o bardzo drobnych oczkach. Ja używam sitka, które zrobione jest z siatki plastikowej o bardzo drobnym splocie. Warzywa należy odcisnąć z nadmiaru wody. Jeśli tego nie zrobimy, puszczą soki podczas pieczenia i rozmoczą całe ciasto. Mięso wymieszać w misce razem z warzywami solą i kuminem. Odstawić do lodówki na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto uformować tak jak spód do pizzy. Nałożyć na nie mięso, pamiętając że nie należy dociskać mięsa do spodu, ponieważ stanie się wtedy jednym dużym klopsem na cieście. Najlepiej „ pokruszyć” mięso na ciasto. Posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni do momentu, aż ciasto będzie złote a orzechy zaczną się rumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz