poniedziałek, 16 listopada 2015

Ciasto ze Sliwkami


  • pół kilo śliwek, lub 12 sztuk (lub mniej jak są duże lub więcej jak są małe lub po prostu kupcie dużo śliwek!)
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki domowego cukru waniliowego
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • cynamon
  • łyżka cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE
Cukier, mąkę, sól łączymy z masłem. Robimy tzw. kruszonkę czyli nie ugniatamy jednej kluchy ciastowej a robimy takie „okruszki”. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem (ja oliwą smaruję) i wysypujemy bułką tartą, kaszką manną lub kukurydzianą.

  • Połowę kruszonki wsypujemy na dno i lekko ugniatamy.
  • Wykładamy śliwki na ciasto, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
  • Posypujemy resztą ciasta śliwki.
  • Wstawiamy do rozgrzanego do 200st C piekarnika na około 40 minut – godzinę. Jeżeli kruszonka się przypieka za szybko to należy ciasto przykryć płatkiem papieru do pieczenia lub folii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz