środa, 11 listopada 2015

Kurczak po Afrykańsku


PRZYGOTOWANIE
Mrożone krewetki rozmrozić (np. pod strumieniem bieżącej, chłodnej wody), następnie oczyścić jeśli nie są oczyszczone (naciąć po zewnętrznej i wewnętrznej stronie i usunąć czarne jelito), umyć i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać krewetki i smażyć przez 1 minutę. Przewrócić na drugą stronę, dodać kolendrę i smażyć kolejną minutę. Lekko posypać solą morską. Podawać z ćwiartkami cytryny i ewentualnie z dodatkową oliwą.

  • 2 piersi
  • kurczaka pokrojone w dużą kostkę
  • puszka mleczka kokosowego, 
  • 1
  • posiekana cebula, 
  • 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
  • czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka tartej skórki z
  • cytryny
  • 1/3 łyżeczki chilli (w oryginale pieprzu cayenne)
  • sól, pieprz, 
  • sok z cytryny
  • olej

PRZYGOTOWANIE

Marynować w soku z cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić
solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni.
Tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek – smażyć 3 – 4 minut.
Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i
skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz