PRZYGOTOWANIE
Mrożone krewetki rozmrozić (np. pod strumieniem bieżącej, chłodnej wody), następnie oczyścić jeśli nie są oczyszczone (naciąć po zewnętrznej i wewnętrznej stronie i usunąć czarne jelito), umyć i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać krewetki i smażyć przez 1 minutę. Przewrócić na drugą stronę, dodać kolendrę i smażyć kolejną minutę. Lekko posypać solą morską. Podawać z ćwiartkami cytryny i ewentualnie z dodatkową oliwą.
- 2 piersi
- kurczaka pokrojone w dużą kostkę
- puszka mleczka kokosowego,
- 1
- posiekana cebula,
- 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka
- 1 pokrojony w kostkę pomidor
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki
- czosnku
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka tartej skórki z
- cytryny
- 1/3 łyżeczki chilli (w oryginale pieprzu cayenne)
- sól, pieprz,
- sok z cytryny
- olej
PRZYGOTOWANIE
Marynować w soku z cytryny przez 30 minut. Osączyć z soku i doprawić
solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni.
Tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek – smażyć 3 – 4 minut.
Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i
skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut.
Tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i czosnek – smażyć 3 – 4 minut.
Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i
skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz